Nezapomenutelná, trochu strašidelná a velmi jedinečná

v HaDivadleTaková je rok od roku Noc s příběhy. Každoročně ji pořádají vyučující českého jazyka s maturanty, kteří pro nás, zájemce z nižšího gymnázia, mají nachystaný program. Pokaždé se harmonogram v daný večer až noc trochu mění, nelze tedy očekávat, že bude stejný či výrazně odlišný oproti předešlému roku.

Naposledy, kdy se tato akce uskutečnila, byla noc z pátku 22. března na sobotu 23. března 2024. Začalo se kolem třetí hodiny odpolední “ubytováním” v učebnách a následným seznámením mezi jednotlivými účastníky akce. Po příjemném seznámení přišla na řadu exkurze do HaDivadla, kde jsme se podívali nejen do zákulisí, ale zkusili si například zahrát “zmraženou scénu”. S návratem zpět do školy přicházela také pauza na večeři z vlastních zásob.

Čekaly tu na nás dále rozmanité workshopy připravené maturanty a profesory. Od tvorby dadaistické básně přes scénické čtení až po povídání o oblíbené knize. Právě proto si tu každý našel své místo.

Poté na nás čekal hřeb večera. Týmová úniková hra. Náhodně nás rozdělili do týmů po zhruba 7 žácích. Bez telefonů, pouze s baterkou, na nás po zhasnuté škole čekalo několik stanovišť. U každého z nich nás čekal úkol spojený s tématikou daného místa. Témata byla různorodá, ale stále děsivá. Od Draculy až po E. A. Poea a jeho dílo Havran. Snad nemusím dodávat, že strachu bylo příliš, ale stále se jednalo o nezapomenutelný zážitek.

Všichni z nás však přežili a mohly se pustit námi vybrané filmy jako horor TO či animovaná pohádka s děsivým nádechem Hotel Transylvánie. Během filmů jsme měli k dispozici spousty popcornu a dalších dobrot, na které nám přispěl Spolek rodičů GVID, jemuž moc děkujeme.

Ráno už na nás čekal jen úklid a celkové zhodnocení akce. Jako absolvent již dvou nocí s příběhy musím uznat, že nic tyto zážitky nenahradí. Jedinečná atmosféra a dokonalý program jsou tu samozřejmostí.

A co vy, čtenáři? Přidáte se příští rok?

Elen Válková, 2. F