Výlet do vánoční Vídně

účastníci exkurzeV adventním čase je na GVIDu již dobrou tradicí navštívit vánoční Vídeň. Ani letos tomu nebylo jinak. Slavnostně nazdobená Vídeň nás přivítala na tuto dobu nezvykle teplým slunečným počasí, které spíše než vánoční atmosféru připomínalo jaro. K prohlídce historických skvostů rakouské metropole se však toto vlahé ovzduší ideálně hodilo. Sluncem ozářené kostely, barokní brány i monumentální sousoší se tak mohly na pozadí blankytného nebe o to lépe vyjímat na fotkách.

My jsme tentokrát nemuseli spěchat do rezervovaného muzea, abychom se ohřáli, ale mohli jsme si vychutnat příjemnou atmosféru na náměstí Marie Terezie, nacházejícím se mezi Uměleckohistorickým a Přírodovědným muzeem, kde se rozkládají jedny z nejhezčích vánočních trhů. Návštěva Uměleckohistorického muzea nám mimo jiné zprostředkovala setkání se světově proslulým obrazem muže – podle výstižné citace jednoho ze studentů – „který má ksicht ze zeleniny“ (jedná se o podobiznu Rudolfa II. od manýristického malíře Giuseppa Arcimbolda).

Většina studentů se nemohla dočkat, až se konečně setmí a rozsvítí se všechna světýlka, která zdobí nejnavštěvovanější vánoční trhy na „Rathausplatzu“ a konečně se dostaví ona pravá vánoční atmosféra. Nakonec jsme se dočkali. Exkurze za vánoční atmosférou Vídně se i letos vydařila.

Tato aktualita byla publikována 3. 1. 2024, v sekci Akce.