Ohlédnutí za „zlatým ročníkem“ Gymnasia cantant

náš sborVe dnech 21.–23. dubna se náš pěvecký sbor Mladí madrigalisté zúčastnil celostátního kola prestižní přehlídky gymnaziálních sborů Gymnasia cantant, kde se nám společně podařilo dosáhnout na nejvyšší ocenění – umístění ve zlatém pásmu. Pojďme si společně připomenout, jak celá soutěž probíhala a jak se vlastně tento obrovský úspěch zrodil.

Vše začalo již v brzkých odpoledních hodinách ve čtvrtek 21. dubna. Náš sbor se pilně připravoval a dolaďoval poslední detaily, zejména na večerní slavnostní zahájení celého třídenního klání, když se začaly před školu sjíždět autobusy se sbory z dalekých koutů republiky. Všem nám v tu chvíli proběhl mráz po zádech, jelikož jsme si velice rychle uvědomili, že v takové konkurenci bude potřeba téměř bezchybný výkon, abychom dosáhli na medailové příčky. Večerní slavnostní zahájení v Modřicích nás jen upevnilo v tomto přesvědčení.

Druhý den soutěže jsme již nemohli ráno ani dospat. Sešli jsme se před sálem brněnské Konzervatoře, kde již od osmi hodin probíhaly akustické zkoušky jednotlivých sborů. Po „akustičce“ jsme se hromadně přesunuli do prostor gymnázia na třídě Kapitána Jaroše, kde jsme se pečlivě rozezpívali a pak jen nervózně vyčkávali, až na náš sbor přijde řada.

Když jsme konečně nastoupili, sevřely se nám žaludky elektrizující atmosférou, jež v sále panovala. Mnozí z nás si ani pořádně nepamatují, co se vlastně dělo, když jsme začali zpívat. Většině z nás se již vybaví pouze aplaus publika a spokojené výrazy našich sbormistrů. I díky tomu pro nás bylo obrovským překvapením, když druhého dne v Besedním domě vyhlásil ředitel celé soutěže pan dirigent Ocetek, že se náš sbor Mladých madrigalistů umístil na příčce nejvyšší.

Doufáme, že s námi sdílíte radost z tohoto fantastického úspěchu a budete nás podporovat i nadále v naší snaze udržet se i v příštích letech mezi absolutní elitou středoškolských sborů v České republice.

Pavel Žalud (2.B)

Tato aktualita byla publikována 8. 6. 2022, v sekci Soutěže.